Blog

Zeytinyağı Hakkında Merak Edilenler

zeytinyağı hakkında merak edilenler

Türk mutfağının popüler yağları arasında zeytinyağı yer alır. Sağlığa faydalı olması ve yemeklere lezzet katması nedeniyle tercih edilen yağın üretimini yapmak için açılmış çok sayıda zeytinyağı fabrikası vardır.

Bu fabrikalarda üretilen yağlar tüketicilere ulaştırılır ve sofralara lezzet katar. Hem sağlık hem de lezzet açısından dikkat çeken zeytinyağı hakkında merak edilen soruları cevaplamak için içerik hazırladık. Sizlerde altın sıvı olarak anılan zeytinyağı hakkında bilgi almak isterseniz içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Zeytinyağı Ne Kadar Dayanır?

Zeytinyağıyla ilgili merak edilen konuların başında ne kadar dayandığı konusu gelir. Bu yağın dayanıklılığı genel olarak muhafaza şekline göre belirlenir. Saklama koşullarına uyularak iyi şekilde muhafaza edilen bir zeytinyağının 2 yılı kadar dayanması mümkündür. Ancak bu aşamada zeytinyağının kapağının açılmamış olması gerekir.

Zeytinyağının ortalama 18-230 derece sıcaklıklarda saklanması dayanma süresinde etkilidir. Özellikle güneşten korunması gerekir. Zeytinyağının kapağı açılmışsa şişesi üzerinde yazan son kullanma tarihini tüketim için dikkate almak gerekir. Bu tarihten önce tüketilmeyen zeytinyağının ise kullanılmaması önerilir.

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağı üretimi üzerine çalışan kişiler tarafından hakiki zeytinyağının anlaşılması konusunda bilgiler verilir. Bu bilgiler arasında hakiki yağın keskin kokulu olması veya koyu yeşil renge sahip olması yer alır. Ancak bu bilgiler %100 hakiki yağın olduğu konusunda kesin bilgi vermez.

Çünkü koku ve renk özellikleri zeytinyağının üretim yeri, üretim yöntemi, asit oranı, hasat durumu ve saklanma koşularına bağlı olarak değişir. Satın alınacak zeytinyağının hakiki olup olmama durumunu anlamak için kimyasal testlerin yaptırılması gerekir. Bu testlerle yağın asit oranı ve içeriği araştırılarak kesin cevap verilir.

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır

Erken Hasat Zeytinyağı Nedir?

Zeytinyağı makinesi kullanılarak üretilen zeytinyağları birden fazla çeşide sahiptir. Yağın çeşitlenmesinde kokusu, üretim koşulları, hasat koşulları, rengi ve üretim yerinin etkisi vardır. Zeytinyağı çeşitleri arasında erken hasat zeytinyağları önemli yer tutar.

Zeytinin yeşil halindeyken toplanarak sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağına erken hasat zeytinyağı denir. Yeşil renge sahip olan zeytinler polifenol (antioksidan) açısından zengin olurlar. Böylelikle daha iyi ve sağlıklı oldukları bilinir. Erken hasat zeytinyağları genellikle soğuk sıkım yapılırlar.

Zeytinyağının Asit Oranı Ne Olmalıdır?

Asit (oleik asit) oranı bir zeytinyağının kalitesini, kullanım ömrünü ve lezzetini ortaya koyar. Bu nedenle zeytinyağının asit oranının bilinmesi son derece önemlidir. Zeytinyağının içerisindeki asit oranının tespit edilmesi için 100 gr içerisindeki yağ miktarına bakılır. Zeytinyağı asit oranı %0-%3 aralığında görülür. Asit oranı yapılan ölçümlerde %0-%1 aralığında tespit edilmişse yağın kaliteli olduğundan söz etmek mümkün olur.

Zeytinyağlarında tespit edilen asit oranları zeytinyağlarının sınıflandırılmasına da yardımcı olur. Asit oranı %0-%0,8 aralığında olan yağlar sızma zeytinyağı %0,8-%2 aralığında olan yağlar natürel birinci ve %2-%3 aralığında yağlar natürel ikinci zeytinyağı olarak isimlendirilir.

Zeytinyağının Kalori Değeri Nedir?

Zeytinyağı hakkında merak edilen konulardan birisi de kalori değeridir. Özellikle diyet yapan bireyler bu yağı tüketmek istediklerinde kalorisini öğrenmek zorundadır. Bu sayede diyetlerine uygun tüketim yaparak amaçlarına ulaşırlar.

Zeytinyağının 1 gramının kalori değeri 9 kcal olarak ölçülür. 100 gramının kalori değeri ise 884 kcal’dir. Yemeklerde kullanım için 1 yemek kaşığı zeytinyağının kalori oranı ise 119 kcal olarak ifade edilir. Ancak bu değerler diğer yağlara oranla düşük olduğu için diyetlerde ve sağlıklı beslenmek amacıyla zeytinyağı tercih edilir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

Zeytin sıkımı 27°C altında yapılmış olan zeytinyağları soğuk sıkım zeytinyağı ismiyle anılır. Bir zeytinyağının bu isimle anılması için birden fazla işlemden geçmesi gerekir. İlk olarak zeytinler toplanır ve yıkanır. Yıkanan zeytinler kırıcı makineye gönderilir ve çekirdekleri ile birlikte kırılması sağlanır. Kırılarak ezilmesi sağlanan zeytinlerden zeytin hamuru elde edilir.

Zeytin hamurunun yağdan ayrışması için su verilir ve yoğrulur. Bu aşamada verilen suyun derecesi 27°C olursa elde edilen yağ soğuk sıkım olarak adlandırılır. Bu şekilde elde edilen yağ en kaliteli zeytinyağı ancak maliyeti de en yüksek yağlardandır.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir

Filtresiz Zeytinyağı Nedir?

Zeytin sıkımı işleminden sonra yağ üzerine herhangi bir işlem uygulanmıyorsa elde edilen yağ filtresiz zeytinyağıdır. Bu yağda zeytin taneciklerini görmek mümkündür. Ayrıca rengi de diğer zeytinyağlarına oranla daha bulanık görünür.

Filtresiz zeytinyağlarının kullanım ömrü ise filtreli zeytinyağlarına oranla daha azdır. Ancak mineral bakımından daha zengindir.

Zeytinyağı İle Ayçiçek Yağı Farkı Nedir?

Türk mutfağında yaygın kullanılan iki yağ zeytinyağı ve ayçiçeği yağıdır.

Bu iki yağın farkları ise şunlardır;

  • Zeytinyağının üretim malzemesi zeytin iken ayçiçek yağının üretim malzemesi ayçiçeği tohumlarıdır.
  • Zeytinyağının üretiminde doğal üretim yöntemleri kullanılırken ayçiçek yağının üretiminde genellikle kimyasal yöntemler tercih edilir.
  • Ayçiçek yağının rengi sarı iken zeytinyağının rengi yeşil ya da koyu sarıdır.
  • Ayçiçek yağının üretiminde rafine işlemi uygulanırken zeytinyağında bu yöntem kullanılmaz.

Bunların yanı sıra zeytinyağları kolesterol açısından daha faydalıdır. Özellikle üretim esnasında besin değerleri kaybedilmediği için daha yararlı ve besleyicidir.

Kızartmadan Zeytinyağı Kullanılır Mı?

Türk mutfağında kızartma en fazla tercih edilen pişirme türleri arasında bulunur. Bu nedenle zeytinyağının kızartmalarda kullanılma durumu merak edilir. Zeytinyağları kızartmalarda kullanılabilen yağlar arasında bulunur. Zeytinyağının kaynama derecesinin 190-220°C olması nedeniyle diğer yağlara oranla daha avantajlıdır.

Zeytinyağı hakkında merak edilenler içeriğimizin sonuna geldik. Sizlerde bu özelliklere sahip zeytinyağlarının üretimini yaparak ekonomiye katkı sağlamak isteyebilirsiniz. Bunun için Kırmaksan zeytinyağı üretim hizmetlerimizden yararlanabilir ve bize ulaşarak zeytinyağı fabrikası kurulum maliyeti bilgisi edinebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir