Blog

Malaksör Nedir?

Malaksör Nedir

Malaksör zeytinyağı üretimi için son derece önemli bir makinedir. Zeytin hamurunda bulunan zeytin öz suyu, etli kısmı, meyve kabuğu, çekirdek ve serbest yağını ayırmayı sağlar. Aynı hacimde farklı farklı hazneler içerir.

Bu hazneler sabit bir hızla hareket ettirilerek zeytin hamurunu yoğurur. Özel olarak tasarlanmış iç helezon ile hamurun homojen bir şekilde karıştırılması sağlanır. Homojen sıcaklık dağılımı da yağ damlacıklarının bir arada toplanmasını sağlar. Böylece sistem el değmeden zeytinyağı üretimini gerçekleştirir.

Malaksör Ne İşe Yarar?

Zeytinyağı üretiminde birçok endüstriyel makine kullanılır. Bunlar arasında başı çeken ise malaksördür. Cihazda bulunan hazneler zeytinin yoğrularak hamur kıvamına gelmesini sağlar. Hamur haline gelen zeytinlerden yağ eldesi oldukça kolaydır. Süreci kolaylaştıran ve üretimi arttıran bu makinenin hazneleri sıcak suyu, kapalı devrede kullanır. Fakat zeytinler doğrudan malaksöre konulmaz. Öncesinde bir dizi hazırlık gerektirir.

Makalsasyon işlemi için zeytinlerin geçtiği aşamalar şu şekildedir:

  • Zeytinler temizlenir
  • Zeytinler çekirdekleri ile beraber kırılır
  • Makalsasyon işlemi için malaksöre aktarılır.

Malaksasyon sırasında çekirdekli zeytinler hamur yapılır. Malaksörde oluşan zeytin hamuru devir daim edilerek belirli bir sıcaklıkta muhafaza edilir. Sıcaklık zamanla hamurun alt tarafa birikmesini ve zeytinyağının üste çıkmasını sağlar. Çok sayıda haznesi olan zeytin malaksöründe üretim daha hızlı gerçekleşir. Gözetleme camından yoğurma işlemini takip edebilir ve biriken yağları izleyebilirsiniz.

Malaksörde bulunan ve zeytinlerle temas eden her bir parça paslanmaz çelikten üretilmiştir. Özellikle gıda sınıfı ekipmanlar kullanıldığı için sağlık açısından hiçbir risk teşkil etmez. Ana işlem panelleri dokunmatik olarak cihazı kontrol etmenizi sağlar.

Malaksör Ne İşe Yarar

Malaksör Çalışma Prensibi

Çekirdekleri kırılan zeytinler otomatik veya manuel yöntemlerle malaksöre aktarılır. Manuel aktarım yönteminde kırılan zeytinler malaksörde bulunan yatay helezon ile makinanın haznelerine doldurulur.

Otomatik aktarım pnömatik sistemli vanaların kontrolünde gerçekleşir. Kırıcı makinenin dışında ve ayrı bir zemindedir. Pompalar çekirdekleri kırılan zeytinlerin haznelere aktarılmasını sağlar.

Malaksör haznelerine doldurulan çekirdeği kırılmış zeytinler iç helezonda belirli bir süre yoğurulur. Yapılan hassas yoğurma işleminden sonra yağ salımı başlar. Zeytin hamuru yeteri kadar olgunlaştıktan sonra operatör kontrolünde dekantöre sevk edilir. Haznenin alt kısmındaki kelebek vanayı açarak sevk gerçekleştirilir. Malaksörün altında bulunan helezon, zeytin hamurunu dekantöre sevk edecek pompaya besler.

Hamurun sevkinde ve boşaltılmasında zamanlamayı operatör ayarlar. Cam panelden hamurun yoğurulma süresini ve zamanı gözlemleyen operatör tecrübesine dayanarak işlemi yönetir. Sensör sistemi bulunan makinede hazne tamamen boşaldığında uyarı sinyali verilir. Aşırı besleme durumunda da yine kırıcı grubu durdurarak ürün kaybını önler.

Makinenin muazzam çalışma prensibinin yanı sıra temizlik konusunda da donanımlı olduğunu belirtmek gerekiyor. Haznelerin iç yüzeylerini temizlemek için su püskürtme sistemlerini manuel olarak çalıştırabilirsiniz. Haznenin su ceketlerindeki suyun ısısı farklı pompalarla kontrol altında tutulabiliyor. Bu da üreticilere tercihleri doğrultusunda sıcaklığı ayarlama opsiyonu sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir